Jak se starat o sukulenty

Sukulenty jsou úžasné rostliny, které mají schopnost ukládat vodu ve svých tlustých listech, což jim umožňuje přežít v suchých podmínkách. Starat se o sukulenty může být jednoduché a zábavné, pokud znáte správné postupy.

Výběr vhodného místa

Prvním krokem k úspěšné péči o sukulenty je vybrat vhodné místo pro jejich umístění. Sukulenty obvykle milují světlé a slunné prostředí, proto je ideální umístit je na okenní parapet nebo na slunné místo na zahradě.

Volba správného substrátu

Pro správný růst sukulentů je důležité použít vhodný substrát. Doporučuje se používat směs písku, perlitu a rašeliny, která umožňuje dobrou odvodnění a zabraňuje hnilobě kořenů.

Zálivka

Sukulenty jsou známé svou schopností ukládat vodu, což znamená, že nepotřebují častou zálivku jako jiné rostliny. Je důležité zálivat sukulenty opatrně a vyhýbat se přemokření substrátu, což může vést k hnilobě kořenů. Doporučuje se zalévat sukulenty, až když je substrát zcela suchý.

Dostatek světla

Jak již bylo zmíněno, sukulenty milují světlé prostředí. Je důležité zajistit jim dostatek slunečního světla, aby mohly správně růst a vyvíjet své charakteristické tvary a barvy. Pokud sukulenty nejsou vystaveny dostatečnému světlu, mohou začít blednout nebo se protáhnout.

Ventilace

Pro zdravý růst sukulentů je důležitá také dostatečná ventilace. Větrání pomáhá předcházet hromadění vlhkosti kolem rostlin a snižuje riziko vzniku plísní nebo hniloby.

Reprodukce sukulentů

Jednou z nejzajímavějších vlastností sukulentů je jejich schopnost snadné reprodukce. Sukulenty lze rozmnožovat pomocí řízků, listů nebo semen. Každá metoda má své vlastní techniky a postupy, které je důležité dodržovat pro úspěšný růst nových rostlin.

Přesazení

Při reprodukci sukulentů je často nutné provést přesazení nových rostlin do vhodného substrátu a nádoby. Přesazení je ideální provést na jaře, kdy jsou sukulenty v aktivním růstu, aby se nové rostliny rychleji usadily a začaly růst.

Závěr

Starat se o sukulenty může být zábavné a odměňující. S správnými postupy péče a dostatečnou péčí můžete vytvořit krásnou sbírku sukulentů, která bude ozdobou vašeho domova nebo zahrady.

Škůdci a nemoci

Jedním z problémů, se kterými se mohou sukulentní rostliny potýkat, jsou škůdci a nemoci. Mezi běžné škůdce patří mšice nebo roztoči, kteří mohou poškodit listy nebo kořeny rostliny. Důkladná kontrola rostlin a pravidelné ošetřování může pomoci předejít škodám.

Škůdci

Mšice jsou častými škůdci sukulentů, kteří sají šťávu z listů a mohou způsobit jejich vadnutí. Roztoči jsou další často se vyskytující škůdci, kteří se často objevují na spodní straně listů a způsobují hnědé skvrny nebo zvlnění.

Nemoci

Mezi běžné nemoci sukulentů patří hniloba kořenů nebo houbové infekce. Hniloba kořenů může být způsobena přemokřením substrátu nebo nedostatečnou ventilací. Houbové infekce se často projevují vodnatými skvrnami na listech nebo hnědými odumřelými částmi rostliny.

Problém Řešení
Mšice Důkladně omyjte rostliny mýdlovou vodou a použijte insekticidní mýdlo.
Roztoči Odstraněte postižené listy a aplikujte akaricidní sprej.
Hniloba kořenů Odstraňte poškozené části kořenů a přesuňte rostlinu do suchšího prostředí.
Houbové infekce Odstraňte postižené části rostliny a aplikujte fungicid podle pokynů.

Nejčastěji kladené otázky

  • Jak často bych měl své sukulenty hnojit?
  • Které druhy sukulentů jsou nejvhodnější pro začátečníky?
  • Jak poznám, že má má sukulenty přemokřený substrát?
  • Je možné pěstovat sukulenty v uzavřených teráriích?

Viz také:

Photo of author

Bela

Napsat komentář