Jak se zbavit krtka na zahradě


Krtci mohou být pro zahradníka pravým nepřítelem. Jejich hrbolaté tunely nejen znehodnocují estetiku zahrady, ale mohou také poškodit kořeny rostlin a trávník. Žádný zahrádkář si nepřeje, aby jeho práce byla ničena těmito drobnými tvory. Existuje několik metod, jak se zbavit krtka na zahradě, ale je důležité vybrat takovou, která je účinná a současně šetrná k životnímu prostředí.

Biologické metody

Biologické metody jsou jednou z nejšetrnějších cest, jak se zbavit krtka na zahradě. Jednou z možností je využití dravých zvířat, jako jsou kočky nebo psy, které jsou schopny lovit krtky. Další alternativou je vysazení rostlin, které krtkům nechutnají, jako je například kafrová máta nebo lilie. Tyto rostliny mohou odstrašit krtky a přimět je hledat si jiné území.

Chemické metody

Chemické metody jsou často považovány za méně šetrné k životnímu prostředí, ale mohou být účinné, pokud jsou použity s rozvahou. Existují různé chemikálie, které lze aplikovat do krtčích tunelů a které krtky odpudí nebo zabijí. Je však důležité používat tyto látky opatrně a podle návodu, aby nedošlo k poškození životního prostředí nebo domácích zvířat.

Fyzické metody

Mezi fyzické metody patří instalace krtčích pastí nebo použití ultrazvukových odplachovacích zařízení, které krtky ruší a tím je odrážejí od vaší zahrady. Další možností je využití krtčích bubnů, které se umisťují do tunelů a vytvářejí vibrace, jež krtky ruší a přimějí je hledat si jiné útočiště.

Prevence

Někdy je nejlepší způsob, jak se zbavit krtka na zahradě, prevence. Pravidelné sečení trávníku a odstraňování nadbytečné vegetace může odradit krtky od zabydlování se na vaší zahradě. Také je možné instalovat bariéry do země, které brání krtkům v pronikání do vaší zahrady.

Profesionální pomoc

Pokud všechny výše uvedené metody selžou, nebo se jedná o velmi rozsáhlý problém, může být nezbytné vyhledat profesionální pomoc. Zkušení odborníci na hubení škůdců mohou poskytnout efektivní řešení a poradit vám s prevencí budoucích infestací.

Ekologické alternativy

Pro ty, kteří preferují ekologické přístupy, existují alternativy k chemickým metodám. Například aplikace horké vody do krtčích tunelů může být účinná. Tato metoda je neškodná pro životní prostředí a domácí mazlíčky a může být docela účinná při odstraňování krtků.

Odrazy a vibrace

Další možností jsou odrazové prvky a vibrace. Instalace zrcadel nebo jiných odrazových povrchů v blízkosti krtčích tunelů může krtky odradit, protože jim to může připadat jako nebezpečný prostor. Stejně tak vibrace vytvářené pomocí speciálních zařízení mohou krtky vyplašit a přimět je hledat si jiné útočiště.

Metoda Výhody Nevýhody
Biologické Šetrné k životnímu prostředí Mohou vyžadovat čas na účinnost
Chemické Možnost rychlého řešení Riziko pro životní prostředí
Fyzické Mohou být efektivní Nákladnější a pracnější
Prevence Jednoduchá a dlouhodobá řešení Vyžaduje pravidelnou údržbu

Nejčastěji kladené otázky

  • Jak dlouho trvá, než se biologické metody projeví?
  • Je možné kombinovat různé metody?
  • Jak často je třeba provádět prevenci?
  • Jsou chemické metody nebezpečné pro domácí mazlíčky?

Viz také:

Photo of author

Bela

Napsat komentář